Hemen hemen hepimiz parfüm kullanıyoruz, kullanmayı tercih etmeyen nadir insanların olduğunu şahsen biliyorum. Peki Parfüm hakkında neler biliyoruz? Seçerken nelere dikkat etmeli, neye göre bu seçimi yapmalı, sürekli karşılaştığımız Notalar kavramı nedir ne değildir, EDP ve EDT nedir, parfüm kullanıma dair bilinmesi gerekenleri kendi bilgilerim ve minik bir araştırma yaparak edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum bu yazımda..
Parfüm satın alırken çoğumuzun yaptığı - ay onda ne hoş kokuyordu öyle, o kokunun adı nedir ondan istiyorum! yanlışı maalesef parfüm seçiminde sıkıntı yaşamamıza neden olur. Halbuki her parfüm her ciltte aynı kokmaz asla. Cilt tipi buna müsaade etmez. Örnek vermek gerekirse aynı parfüm benim cildimde değişime uğrarken, annemin cildinde aynı şişede nasılsa o şekilde değişime uğramadan kokar. Üstelik her ciltte kalıcılığıda değişkendir. Sizde aynı koku bir kaç saat dayanırken, diğer bir kişide bu günler bile alabilir. Tamamen cilt yapısıyla alakalı bir durumdur bu, aldığınız parfümün sahte yada kalitesiz olmasından kaynaklı değildir..
KALICI OLMASI İÇİN
- Parfüm sıkacağınız bölgeye kokusuz saf vazelin sürerseniz kokunuz daha kalıcı hale gelecektir.
- Parfümünüzü bilekleriniz üzerine, göğüs aranıza, kulak arkalarınıza sürmeniz kokunuzun daha fazla yayılmasını ve daha uzun süre kokmasını sağlayacaktır..
- Baharatlı - odunsu kokular daha kalıcı iken, meyveli - şekerli kokular daha az kalıcıdır..
EDT ve EDP Nedir?
Parfüm aslında bir koku türüdür ve ürün içeriğindeki öz parfüm yağları konsantresinin yani asıl esansın % 80'e kadar yoğun olduğu ürünü ifade eder.
EDP yani Eau de Parfum gerçek parfümden sonra içeriğindeki esans miktarının %20'ye kadar olduğu koku çeşididir. EDT lere göre daha uzun süre kalıcıdır ve kokuları daha baskındır. Fiyatı Edt lere göre daha yüksektir.
EDT yani Eau de Toilette esans miktarının %10'a kadar olduğu koku çeşididir. Hafif ve spor kokular genelde bu gruptadır. EDP ye göre biraz daha az kalıcıdır ve EDP ye göre biraz daha uygun fiyatlıdır..
NOTALAR
Parfüm notaları kokunun yayılımını, kalıcılığını ve buharlaşmasına göre 3 e ayrılır. Her bir nota bu seçeneklere göre adlandırılır..
ÜST NOTA: Hızlı algılanır, çabuk buharlaşır ve yayılımı kolaydır. Parfümü almaya karar verdiğimiz o an kokunun üst notasının kalitesini, durumunu belirler.. Bu notadaki kokular genellikle, taze, iddialı veya keskin olarak tanımlanır..
ORTA NOTA: Parfümünüzün dağıldığı an aldığınız kokudur.. Zaman içinde güzelleşen ve algımızı alt notaya hazırlayan notadır. Keskin olmayan, yuvarlak kokulardır. Parfümü sürdükten 2-60 dk. sonrasında ortaya çıkar. Lavanta ve gül tipik orta notalardandır.
ALT NOTA: Orta notayla birlikte, parfümün ana temasını ortaya çıkarır. Parfüme derinlik ve kalıcılık sağlar. Çok yavaş buharlaşan ağır moleküllerden oluşan bu nota, parfüm sürüldükten en az 30 dk. sonra hissedilmeye başlanır, etkisi geçene kadar da sürer. Bazı parfümlerin alt notasının etkisi, 24 saat kalıcıdır. Bu sebeple alt nota parfüm seçimlerinde oldukça önemlidir, uzun süre kalıcılığının sağlanması tamamen alt notanın kalitesine bağlıdır..
Umarım faydalı bir yazı olmuştur..
Anaaaam süpersin sen yaa ben genelde üst notalara bakardım asıl önemli olan alt notaymış. Bilgilendirme için çok teşekkürler kuzucum
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım benim, evet ya bilmediğimiz daha neler var kimbilir :) Faydalı olduysa ne mutlu :)
SilGerçekten çok faydalı bir yazı olmuş parfümlerin beni sevmediğini düşünüyorum asla güzel kokmuyor ve kalıcı olmuyor üstümde başkaları gibi. Muhtemelen yanlış seçimden :)
YanıtlaSilO sıkıntıyı emin ol bende yaşıyorum, resmen savaş halindeyim ama bilmediğimiz, dikkat etmemiz gereken daha neler varmış :)
SilHmmm, her eve lazım, faideli bilgiler... Çok teşekkürler. :)
YanıtlaSilDeğil mi :) Ben teşekkür ederim :)
SilParfüm tutkusu var bende ama aradığımı bulamıyorum:( evet cok guzel anlatmissin canim eline sağlık♥♥
YanıtlaSilÇoğu zaman evet bulunmuyor ''işte o koku!'' diyebileceğimiz koku!.. Beğenmene sevindim canım benim ♥
Sil